Több barátomnak is volt gyerekkorunkban egzotikus állata, papagája vagy teknőse, nekem sose, de nem is vágytam rá úgy igazán. Talán már akkor is furcsálltam vagy sajnáltam őket, hogy például a teknősöknek a szűkös akváriumban, mesterséges fény alatt kell leélniük az életüket egy lakásban. Valószínűleg biztonságosabb életük volt így, mint a szabadban, de azért minden bizonnyal unalmasabb és rendellenesebb is. Az egyik barátom nemrég egy teknőst tetováltatott magára, amin eléggé meglepődtem, nem tudtam hova tenni a dolgot, úgyhogy rákérdeztem az okára. Azt felelte, hogy gyerekkorában volt egy teknőse, amit el kellett ajándékozni, és egy ismerősének adta. Amikor később szerette volna meglátogatni a teknőst, az ismerőse már továbbajándékozta és sosem látta viszont. Most, sok-sok évvel később döntött úgy, hogy magára varratja egy teknős képét, mert így most már mindig vele lesz. Egy kevésbé közkedvelt állatról is van hasonlóan megható sztorim. Egy barátom régebben tartott patkányokat, és egy idő után nem vett újat, mert megelégelte, hogy olyan rövid ideig élnek és elhagyják őt. Inkább tetováltatott egyet a karjára, és így már mindig lesz patkánya.

Az állat- és a természetvédelem mindig is nagyon fontos volt a számomra. Két kutyusunk van jelenleg, az egyiket az utcáról mentettük és fogadtuk örökbe, nagyon sovány volt, látszott, hogy kidobták vagy eltévedt és nem talált haza, a gazdája sosem lett meg. A másikat menhelyről hoztuk, mindketten nagyon boldog és hálás kutyusok azóta. Többször önkénteskedtem már menhelyeken, itthon és Németországban is, amikor kint éltem. Nagyon szeretek besegíteni az ehhez hasonló tevékenységekbe. Környezetvédelmi táborokba is jártam, itt gyomot irtottunk, bokrokat metszettünk, fát ültettünk és a menhelyen sétáltattunk kutyákat. Otthon is környezettudatosságra neveltek, nagyon odafigyelek, hogy spóroljak a vízzel, villannyal. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot és igyekszünk minél kevesebb szemetet termelni. A szüleim az energiatakarékosság miatt döntöttek úgy tavaly, hogy vesznek egy napelem-rendszert. Már kész is van, telepítették az egész rendszert, és a szüleim nagyon boldogok, hogy nem kell többé villanyszámlát fizetni. Egy jó minőségű napelem rendszer ára 8-10 éven belül megtérül, mert a fel nem használt többletáram feltöltődik a hálózatra és a szolgáltató fizet érte.

A szüleim a napelempalyazatok.hu oldalon értesültek arról, hogy létezik egy állami napelem pályázat a magyar magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak részére. Ez egy kedvezményes, 0%-os kamatozású hitel, amit el lehet nyerni egy pályázat kereteiben. a 105.2 milliárd forintos keretösszeg maximum felét kapják lakásszövetkezetek és társasházat, úgyhogy a maradék mind magánszemélyeknek jut. A támogatás minimum 500.000 Forint, maximum 10 millió forint értékű lehet. A napelempalyazatok.hu oldalon nemcsak a pályázatról tájékozódtak a szüleim, hanem minden fontos infót megtudtak a napelemről magáról is. A cégtől itt helyben a honlapon is lehet árajánlatot kérni. Nagyon meggyőző a bemutatkozásuk, tényleg nagyon részletesen beavatnak a napelem panelek és napelem inverterek minden kis titkába. A szüleimnek egyből az jött le az oldalról és az írásaikról, hogy egy abszolút megbízható, profi cégről van szó, aki nem ma kezdte a vállalkozását. A honlapjukon olvastuk, hogy a megbízható, alapos cég ismérve, hogy a kivitelező nem ígér és tervez semmit addig, amíg nem látta a helyszínt személyesen és fel nem mérte, hogy minden kritériumnak eleget tesz-e a tető és a környezet. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen épületek, fák veszik körül a házat, amik esetleg árnyékot vethetnek majd a napelem modulokra, ezen kívül a tető dőlésszöge, fekvése sem mindegy, és hogy a szerkezete elég erős-e.

Egy külön fejezetet szenteltek a napelem invertereknek, ugyanis ez az egész berendezés legköltségesebb és talán legérzékenyebb, legfontosabb része. A napelem inverterek nélkül ugyanis a napelem modulok önmagukban semmit sem érnek. Az inverter az az eszköz, ami a napelemek által megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítja, ami ez által lesz csak használható a háztartásban. A cég csak prémium minőségű, német gyártóktól vásárolt inverterekkel dolgozik, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy semmi gond nem lesz velük hosszú évtizedeken keresztül.