Aki egy kicsit is otthon van a hüllőtartásban, kiváltképp a teknősök világában, az nagyon jól tudja, hogy különleges igényei vannak ezeknek az ősi kis élőlényeknek. Mivel nekik nincs belső hőháztartásuk, így szükségük van valamilyen hő- és fényforrásra ahhoz, hogy felgyorsuljon a vérkeringésük és az anyagcseréjük, e nélkül lassúak, nehezen mozognak. A szabad természetben ezt a Nap erejével érik el, nem véletlenül lehet látni, hogy a gyíkok, kígyók, teknősök köveken, homokos parton, tisztásokon napoznak. Hiszen ők gyakorlatilag így töltik fel az “akkumulátoraikat”, így tudnak utána táplálékot szerezni. Nekünk, melegvérű lényeknek már nincs ilyesmire szükségünk, ellenben olyan elmés módszereket találunk ki a napenergia használatára, mint például a fűtés napelemmel, ami egy alternatívája a hagyományos otthonmelegítési módszereknek. A gáz drága, káros, veszélyes és korszerűtlen, az áram önmagában drága, viszont ha napelemmel toldja meg az ember a háztartását, akkor sokkal hatékonyabban lehet használni az elektromos fűtőtesteket.

Több olyan barátom is van, akiket a teknőstartás révén ismertem meg. Tagja vagyok több olyan csoportnak, társaságnak is, amelyik ilyesmivel foglalkozik, néhánnyal pedig annyira közeli viszont sikerült kialakítani, hogy vendégségben is jártunk egymásnál. Ilyenkor mindig alaposan körbemutogatjuk egymásnak a kis állatkáinkat, a különlegeseket és a kevésbé ritkákat egyaránt (természetesen védet fajokat nem tartunk, az törvénybe ütközne), és azt valljuk, hogy minden példánynak, tartozzon akárhová is, ugyanakkora figyelemre és ugyanannyi törődésre van szüksége. Arról nem is beszélve, hogy a hüllőtartáson kívül egy csomó hasznos dolgot, információt tudunk egymással megosztani. A legutóbb például egy olyan klubtagunknál jártam, ahol a fűtés napelemmel van megoldva, és télen alig-alig kell valamennyit költeni a villanyszámlára. Már amikor megérkeztem a házához, láttam, hogy napelem panelekkel van tele a tető egy része, gondolom azon az oldalon, ahol ideálisak a körülmények, odabent pedig minden helyiséget elektromos fűtőtestek tartanak melegen.

Én magam is jó ideje kacérkodom már a gondolattal, hogy milyen lenne a fűtés napelemmel a házamban, ugyanis kezd egy kicsit elegem lenni abból, hogy vagyonokat költök a villanyszámlára. Rendben, én egy külön érdekesség vagyok felhasználás szempontjából, hiszen nálam egy csomó nagy teljesítményű izzó ég állandóan a terráriumok miatt, de nem szeretném, hogy emiatt fel keljen adni a hobbimat. A szívem szakadna meg, ha el kéne adnom néhány állatomat csak azért, mert magasak a költségeim. Ezzel szemben ha megfogadom a barátom tanácsát, és átállok napelem rendszerre, akkor van rá esély, hogy hosszú távra megoldódik minden bajom. Még egy weboldal linkjét is átküldte nekem, ahol Magyarország egyik legprofibb napelemes cégénél lehet a pályázati, részletfizetési lehetőségeknek utánanézni. Nem mondom, volt bennem némi félelem, de olyan sok helyről hallottam már, hogy a napelemeknél jobb nemigen van a megújuló energia piacon, és a fűtés napelemmel sokkal gazdaságosabb, mint bármi mással, azonban a weboldal maximálisan meggyőzött. Amint összeszedtem minden megfelelő mérést és dokumentumot, feltétlenül felveszem velük a kapcsolatot.