Világ életemben oda voltam meg vissza a teknősökért. Nagyon különleges állatoknak tartom őket, hiszen nem sok fajt ismerek, amik ezeknél az állatoknál tovább élnek. De persze nem csak ezt az egy dolgot csodálom bennük, nagyon tetszenek a szebbnél szebb mintájú páncéljaik is. Az állatkertben is mindig azt várom a legjobban, hogy megnézzük a teknősöket. Nem is olyan régen sikerült a férjemet végre meggyőznöm arról, hogy vegyünk egy ilyen állatkát, hiszen ez már nagyon régóta álmom. Ő sosem értette, miért vonzódom ennyire a hüllőkhöz, bár akinél a háziállat fogalma a kutyánál és a macskánál kifúj, attól szerintem nem is lehet többet várni.

Szó szót követett, de végül beleegyezett, és én elkezdtem azok a felszerelések után kutatni, amik elengedhetetlenek egy teknős megfelelő tartásához. Ekkor tudatosult bennem, hogy biztosítani kell majd neki egy olyan lámpát, ami meleget ad neki, hiszen ez a hüllők számára elengedhetetlen dolog. Igen ám, de logikusan végiggondoltam, és rájöttem, hogy ez a plusz lámpa, aminek ráadásul állandóan égnie kell majd, mennyire megdobhatja a villanyszámláinkat. Ám ekkor beugrott, hogy mégis hogyan tudnék ebből az egészből szerencsés helyzetet kovácsolni, amivel mindenki jól jár majd,

Régóta dédelgetett vágyam volt egy napelemes rendszer a házunkra, ám a férjem mindig húzódozott tőle, mondván, hogy az nagyon sok pénzbe kerül és ki tudja, mikor fog megtérülni. Úgy döntöttem, hogy erre keresek valami megoldást, ha netán ezzel a kifogással jönne, mikor feldobom neki az ötletet. Ugyanis nagyon jó alternatíva lenne a napelem használata nem csak a háztartás energiaellátásának biztosításához, hanem a teknős terráriumának a melegen tartásához is.

Mint megtudtam, nem feltétlen kell az egészet csak önerőből végigvinni, ugyanis létezik egy olyan támogatás, ami a hozzánk hasonló helyzetben lévők számára lett kitalálva. Ezek a napelemes pályázatok tulajdonképpen hitelek, amiknek az a különlegessége, hogy az embernek pont ugyanakkora összeget kell kifizetnie összességében, mint amennyit a korszerűsítéshez felvett. Ezt nagyon jó hírnek tartottam, ugyanis a férjemnek vannak sajnos rossz tapasztalatai a hitelekkel kapcsolatban, de így, ennek tudatában úgy voltam vele, hogy hátha nem mond egyből nemet. Tovább olvasva azt is megtudtam, hogy az igényelhető támogatás összege minimum 500 000 Ft, maximum pedig 10 000 000 Ft lehet. Ráadásul a napelemek a beszerelés pillanatától kezdve kezdik csökkenteni a befizetésre váró számlák összegét, a megtérülés pedig innentől kezdve már csak a futamidőtől függ.

napelemes pályázatok

Mindezek tudatában már csak arra voltam kíváncsi, hogy mik a feltételek, amik ahhoz kellenek, hogy igényelhessük a hitelt, és hogy vannak-e kizáró okok, amik ellehetetlenítik az igénylést. Azt tudtam meg, hogy az igénylő személynek nagykorúnak és cselekvőképesnek kell lennie. Ez teljesen tiszta és magától értetődő dolog. Viszont rendelkezni kell magyar adóazonosítóval is, valamint a korszerűsíteni kívánt ingatlan felett tulajdont vagy résztulajdont kell gyakorolnia az embernek, és állandó vagy ideiglenes lakhelyének is kell lennie. Természetesen vannak kizáró okok is, mint például ha valaki mesterségesen teremtette meg a hitel igényléséhez szükséges feltételeket.

Amikor ezt végigolvastam, nagyon izgatott lettem, mert azt gondoltam, hogy nekünk minden lehetőség adott, hogy igényeljük a hitelt. A férjemnek is előadtam mindent, amit megtudtam és minden javaslatomat, és nagy meglepetésemre nem hogy nem volt ellene, hanem még támogatta is a dolgot! Úgy látszik, sok év házasság után is tud meglepetést okozni.