Wndr

Lnd Blg

Zöldebb 2020

Szerencsésnek mondhatom magam, amiért azzal foglalkozom, amit szeretek, mégpedig a művészetekkel. Az előző évem nem csak azért volt szerencsés, mert elindítottam a saját vállalkozásom a művészetekkel kapcsolatban, hanem mert sikerült egy hatalmasat előre lépnem az életemben is. A családdal beszereztük életünk első napelem rendszerét a saját családi házunkra!

A napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek című program keretében volt lehetőségünk megpályázni egy adag napelemet a családi házunkra. Több feltételnek kell megfelelni, de egyik sem olyan kihívás, amit ne tudtunk volna megoldani. Magánszemélyként, a kínált 0%-os hitelre pályáztunk, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag részletre meg tudtuk venni a napelemeket.

A feltételek

A legelső lépés mindenképpen a családi ház felméretése. Mi ezzel az oldallal és céggel szerződtünk, ők tűntek a legszimpatikusabbnak. Az első helyszíni felmérésnél megnézték, hogy az ingatlan elbír-e egy, a napelemekhez szükséges szerkezetet. A következőkben fontos volt, hogy azt is megvizsgálják, nincs-e semmilyen magas épület vagy fa, ami árnyékot vethet a napelemekre. Ha igen akkor nem biztos, hogy megéri beruházni a napelem rendszerre, hisz nem lesz teljesen kihasználva, vagy esetleg más megoldást kell választanunk. Fontos továbbá a tető dőlésszöge is a maximális kihasználtság miatt. Nem utolsó sorban a csatlakozási pontokat is ellenőrizniük kellett a szakembereknek. Szerencsére a családi házunk jól szerepelt, ás minden feltételnek megfelelt, így kezdődhetett a kivitelezés.

A napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek keretén belül fontos megvitatni és tisztázni a különbséget a napkollektor és napelemek között. Természetesen, ha pályázunk fontos, hogy tisztában legyünk a különbséggel. A napelem egyszerűen fogalmazva áramfejlesztésre szolgál, míg a napkollektor “csak” meleg vizet fog tudni készíteni nekünk. Mi egy rövid mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy a napelem rendszer jobban megéri. Így a fentebb említett oldallal le is szerződtünk.

Ha a fejünket arra adjuk, hogy a “napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek” pályázat keretén belül pályázunk, a döntésünket egészen biztosan nem bánjuk meg. Pár éven belül megtérül a befektetés és nincs ahhoz fogható öröm, amikor az első 0 forintos számlát kézhez kapjuk az áramszolgáltatótól.