Wndr

Lnd Blg

Művészetet vinni a fürdőszobába

Még gimnáziumban ismertem meg barátomat, Mátét, aki igazi műkedvelő. Neki teljesen mindegy, milyen fajta művészetről van szó, hol lehet találkozni a szépséggel, ő csodálattal fog rá nézni, akármiről is legyen szó. Mentem már vele operába, festménykiállításra, múzeumba és különböző expókra is. Legjobban mégis akkor lepett meg, amikor elmesélte nekem, hogy a designer fürdőszobájának a megtervezése előtt áll.

Mivel elég sokat találkozunk, ezért hétről hétre nyomon követhettem az események alakulását. Amikor az ötlettel előállt, akkor még nagyon lelkes volt, és egészen sokat mesélt arról, hogy mik azok a sarkalatos pontok, amikre egy művésznek oda kell figyelnie, amikor hozzá illő fürdőszobát próbál keresni.

Kicsit azonban mindig csapongott a részletek közt: emlékszem, első alkalommal felvázolta nekem, hogy egy fürdőszoba esetén a legfontosabb az összhatás. Az első dolog, aminek a tervezésnél elő kell kerülnie, azok a legfontosabb, legnagyobb elemek. Milyen kádat fog választani? Milyen csempét rakat a falra? Milyen fából lesznek, milyen színűre lesznek lefestve a bátorok? Amikor arról beszélt, hogy a fürdőszoba tervezése egy igazi kreatív folyamat, melyben egészen végig egy fő irányelv szerint kell haladni, teljesen elhittem neki.

Később azonban mással állt elő: azt mondta, hogy a fürdőszobában a legfontosabb hatás mindig a részletekben rejlik. Az első dolog, amiből ihletet lehet meríteni, azok a fürdőszobai textíliák, kilépők, rolók és reluxák, amiket később használni akarsz a berendezésben. A folyamatnak, mint mondta, az az első lépése, hogy kiválasztod a használt fürdőszobai kiegészítőket, amik rád jellemzőek, és azok köré építed fel a helyet.

Mint látszik, tényleg igazi művész alkat volt. Nem tudott megállapodni egyik álláspont között se, és pár hét után, amikor még mindig nem haladt semmit a tervezéssel, már jóval levertebben állt a dologhoz. Ekkor azonban olyan szerencsénk volt, hogy egy színházi előadás után beültünk egy kávéházba egy közös ismerősünkkel, aki, mint kiderült, szintén túl van egy felújításon.

Mint mondta, ha fürdőszoba ötletek kerülnek szóba, akkor neki megvan már a tanácsadója. A saját házában is sok gondot okozott a felújítás, hisz ez volt az a helyiség, aminek nagyon kicsi az alapterülete, mégis sok mindennek kell benne helyet kapnia. Ilyenkor pedig mindig elkél egy kis külső segítség, valaki, aki nem először találkozott már hasonló problémával, és minden kérdésre tud válaszolni: milyen fürdőszobai bútor kell ilyen helyre, laminált padlót válasszanak-e és milyen legyen a világítás. Mint mondta, náluk messze többet tudtak kihozni a helyiségből, mint amit valaha gondoltak volna, így bátran meri őket ajánlani.

Máténak több se kellett, azonnal fel is vette velük a kapcsolatot.

Legközelebb, amikor találkoztunk vele, már újra szélesen mosolygott és élvezettel beszélt arról, hogy hogyan áll a fürdőszobája: nagyon hamar sikerült megtalálni a közös hangot a segítőivel, és pontosan olyan művészi fürdőszoba felé haladnak, mint amit az elején elképzelt. Végre sikerült helyreraknia a fejében lévő káoszt, és tudja, minek mi után kell következnie, hogy elérjék azt, amit akar.

Végül először a fürdőszoba fő színeit választották ki, mint legfontosabb irányelv, aztán ehhez jöhetett hozzá az, hogy kiválasztották a csempét és a padlólapot. Egy rövid idő után már a vizesblokkok tervezésénél jártak – először a kádról és a zuhanyzóról kellett megegyezni, majd a különböző lehetséges mosdókat vették szemügyre. Ez az a sorrend volt, amit a Fürdőszoba Ötletek emberei beszéltek meg vele, és bár neki is sokszor megfordult a fejében ez, vagy ehhez hasonló sorrend, magától nem tudta volna ilyen rendszerezetten átlátni.

A végeredmény még nem láttam, de ahogy figyelemmel követem a folyamatot, biztos vagyok benne, hogy tényleg egy igényes helyiség fog kialakulni, ami tényleg méltó lesz arra, hogy egy ilyen nagy műkedvelő ember lakását díszítse. Az utolsó nagyobb dolog, amiről még dönteni kell majd nekik a jövőben, azok a fürdőszobai bútorok lesznek, és ott még sok minden eldőlhet – Máténak nagyon jó érzéke van a fafaragások felméréséhez, és egy pillanat alapján megmondja, mi származik tehetséges mestertől –, de az eddigiek alapján úgy vélem, minden rendben lesz.