Wndr

Lnd Blg

A karácsonyi koncertre az új téli gumit vette fel az autónk

Nem könnyű a művészek élete. Akkor meg pláne nem, ha zenészek, méghozzá nagy testű hangszeren. Hiszen ilyenkor nagyon meggyűlik az ember baja, a folyamatos cipekedéssel és helyhiánnyal. Ezt első kézből alátámaszthatom, hiszen jó magam nagybőgőn játszom. Nagyon szeretem csinálni és nagyon örülök, hogy ezt a hangszert választottam, de nagyon irigyelem a fuvolistákat, vagy hegedűsöket, akik adott esetben csak egy kisebb méretű hátizsákkal közlekednek, az én hangszeremhez képest. De mit lehet tenni, én választottam, együtt kell a döntésemmel élni. Arról nem is beszélve, hogy nem csak a tárolás és a közlekedés szempontjából nehéz. Olyan dolgokat követel meg, hogy például amikor autó vásárlásra került a sor, akkor is nagyon befolyásolt az, hogy bele férjen a hangszerem. Ezért is van egy nagy, kombi Skodám. Nagyon szeretem, mert tényleg nagy a csomagtere és elég csak egy hátsó ülést lehajtani ahhoz, hogy elférjen benne a bőgő. És még a gyerekek és a feleségem is befér.

Sokat használom nagyon az autót. Akárhányszor csak arról van szó, hogy az országban elérhető távolságban van koncertem, mindig inkább azzal megyek és viszem a saját hangszerem mintsem, hogy a közös zenekari buszba negyvened magammal bezsúfolódjak és még a hangszert is mostoha körülmények között kelljen szállítani.

Viszont nem is olyan régen, pont az egyik karácsonyi koncertünkre igyekeztünk Szigetszentmiklósra, amikor is az előtte való héten leesett az első hó. Ráadásul ahhoz képest, hogy december közepe volt, egészen váratlanul. Nekem pedig még nem volt fent a téli gumim. Így gyakorlatilag az autóm használhatatlanná és veszélyessé vált. Arról nem is beszélve, hogy ha mégis útnak indulok és lefülel a rendőr, súlyosan megbüntet. A lényeg, hogy lázasan kezdtem el böngészni a téli gumi keresőket, hogy találjak olyat, ami nekem kell. Egy kollegám ajánlott egy jó helyet, ahonnan nagyon kedvezményes áron tudok, rövid idő alatt, minőségi téli gumi szettet vadászni. Meg is találtam azt, amit nekem kellet. És a legjobb az alacsony ár mellett az volt, hogy egészen közel hozzánk volt egy átvételi pont, ahova óvatosan elkocsikáztam és ott helyben fel is tették nekem a gumikat. Ennek nagyon örülte, mert így megspóroltam azt az extrát, hogy gumishoz menjek.

Nagyon gyorsan, egyszerűen és flottul sikerült mindezt megoldani. És így a karácsonyi hangversenyre mehettem sajt autóval. Ráadásul, mivel eléggé jó kis koncertnek ígérkezett, kivittem magammal a családomat is, hadd hallják ők is. Fontos, hogy a gyerekek is közel legyenek a kultúrához, hiszen azért manapság már nagyon ritka sajnos, hogy a különböző művészeti ágak irányában a fiatalok érdekeltek legyenek. Megértem sok szempontból, hogy nem köti le őket, ugyan akkor egy gyereket az köt le, amihez kisebb korában már hozzá szoktatják a szülei. Hiszen az ember azt szereti, ami már ismerős számára. Nem muszáj, hogy az is legyen a szakmájuk, de fontos, hogy tudják, hogy mi fán terem a művészet.