Wndr

Lnd Blg

Egy motoros dzseki is lehet valódi műalkotás

Nem is olyan régen az egyik legjobb barátom 40. születésnapját kezdtük el szervezni nagy erőkkel. Rám mint a kreatív, szépérzékkel rendelkező emberre bízták a kibérelt helyszín dekorációját. Mindent elkövettem, hogy egyfelől megfeleljünk Tomi ízlésének – ami nem is olyan könnyű feladat, tekintve, hogy egy letisztultságot kedvelő, nagyon visszafogott emberről van szó. Fogalmam sem volt, mitévő legyek, mivel a legtöbb partykellék bizony se nem letisztult, se nem visszafogott.

Az interneten keresgéltem ötletek után kutatva, mikor rámírt az egyik barátunk, Klaudia, hogy elég nagy a baj, az eredetileg tervezett ajándékot nem tudjuk megvenni – ez egy utazás lett volna, azonban kiderült, hogy Tomi barátnője terhes. Ez persze remek hír, s ujjongtunk, ugyanakkor így nem akartuk őt, illetve őket olyasmivel meglepni, amit talán ki sem tudnak majd használni. Szóval újra kellett terveznünk. Miközben a születésnapi dekorációs ötleteket keresgéltem a Pinteresten, belém hasított a nagy ötlet.

Azonnal fel is hívtam Klaut, s izgatottan elkezdtem neki magyarázni, hogy a lehető legjobb döntés egy új motoros szerkó lenne Tominak. Régi motoros már, mióta az eszemet tudom, járja az országutakat, nem nagyon van olyan térség hazánkban, amerre nem gurult még végig legalább egyszer. A motoros dzseki, amit hordott, már magán viselte ezen évek nyomait – szerintem az út pora és a verejték tartotta csak egyben, olyan viseltes volt már.

Azonnal bele is vetettem magam a keresgélésbe, s találtam egy fantasztikus magyar céget, akiknél nagyon sokféle dzseki közül lehetett válogatni. Pont ez okozta azonban a fejtörést is, nem nagyon tudtam eldönteni, melyiket válasszam, annyira tetszetős volt valamennyi. Ismét telefonos segítségért folyamodtam, s átküldtem a lehetséges „versenyzőket” Klaudiának is. Ő rögtön kiszórta azokat, melyeken volt bármilyen színes elem – ha motoros dzseki, akkor a szénfekete a nyerő megoldás felkiáltással.

Nagy nehezen sikerült őt meggyőznöm arról, hogy egy hajszálvékony piros csík még nem akadály, s ebben aztán egyet kellett értenie velem, így egyre inkább egy Softshell anyagból készült darab felé orientálódtunk. Rengeteg olyan kifejezéssel találkoztam a termék leírásában, aki nekem, mint a motorosokat csak távolról figyelő embernek kissé idegenül hangzott, de azt rögtön leszűrtem belőle, hogy nem gagyi kereskedéssel és portékával állok szemben.

Különféle protektorokkal gondoskodtak arról, hogy minél nagyobb biztonságban legyen a motoros dzseki viselője. Az is tetszett, hogy a gerincvédelemre két különböző opciót is felkínált, egyfelől egy habbetéttel látták el, másfelől ezt ki lehetett cserélni gerincprotektorra. Az is vonzó tulajdonság volt a szememben, hogy fényvisszaverő betéttel is ellátták – arra gondoltam, nyugodtabb lennék, ha ez is segítené az autósokat abban, hogy észrevegyék az úton suhanó barátomat.

Több ismerősünkkel is egyeztettem, s végül ez a motoros dzseki lett az egyik ajándék, mellyel készültünk az ünnepeltnek. Azt kell mondjam, igazi műalkotás ez a ruhadarab, már ha lehet ilyet mondani ebben a kontextusban.

Apropó, majd elfelejtettem, a díszítés kapcsán is áttörést értünk el, bár nem mondanám, hogy túlságosan visszafogott lett a dolog, de legalább testhez álló. Motoros és Star Wars-tematikájú, héliummal töltött lufikat rendeltünk, s a tortát is motoralakúra készíttettük. Emellett 40 Kérdezz-Felelek kártyát rejtettünk el a helyszínen, mely az ünnepelttel kapcsolatos információkat tartalmazott – ezt mindenki nagyon élvezte az ünneplés alatt. Tomi nagyon meghatódott a szép új motoros dzseki láttán. Mondta, ugyan nagyon kötődik a régihez, bár annak talán egy múzeumban volna már a méltó helye – ugyanakkor örömmel cseréli le, főleg, hogy ezt tőlünk kapja, s így minden útján kicsit vele leszünk mi is.