Wndr

Lnd Blg

A művészet és alkohol elválaszthatatlan?

A művészet szóról magasztos, földöntúli képek jutnak eszembe, míg az alkohol jóval könnyebben elérhető: egy személyi igazolvány, néhány száz forint és egy kisbolt kell csak hozzá. Az alkohol okozta mámort sokan a művészet okozta örömmel, szabadsággal hozzák összefüggésbe. Persze, ahogy az alkohol olcsóbb, rövidebb hatású, könnyebben elérhető, ennek ára is van: a másnapok és az esetleges alkoholizmus. De nemcsak bennem jelent meg ez a képzettársítás: vannak elismert és ismert művészek, akik maguk is nemcsak hogy nem vetették meg az alkoholt, de maguk is alkoholisták voltak! És míg ma az alkoholizmus komoly népbetegség Magyarországon, ez talán régen, más tájakon sem volt ez másképp, ha arra gondolunk, hogy az alábbi költők és írók is alkoholisták voltak: az amerikai Hunter S. Thompson, akinek a könyvéből a kultikus Félelem és reszketés című film készült Johnny Deppel a főszerepben, Tenessee Williams, akinek egyik leghíresebb műve az itthon is jól ismert Macska a forró bádogtetőn, de az idő kerekét visszatekerve például Edgar Allen Poe is, aki A holló című versével vált ismertté Magyarországon.

Úgy tűnhet talán, hogy az alkohol segít nagy költővé vagy íróvá válni, de az alkoholizmus sajnos egy szörnyű betegség, amely a legtöbb esetben semmiben nem segít és tönkreteszi az ember életét. Magyarországon kétségtelenül léteznek alkoholelvonó intézmények, mind állami, mind a privát szférában és nemrég egy olyanról hallottam, amely egészen különleges szolgáltatást nyújt.

A Felépülők Magán Rehabilitációs Intézetről van szó, amelyben 8 szakember dolgozik, közülük hárman egy család tagjai, akik maguk is átestek az alkoholizmus betegségén. A honlapról kiderül, hogy elvonók vagy bármiféle alkohol elvonókúra nem létezik hivatalosan Magyarországon: helyettük rehabilitációs intézményeknek hívjuk az alkoholizmussal segítő helyszíneket. Az állam a segítségre szorulók számára hosszabb bentlakásos programokat ajánl, amelyek lehetnek két-három hónap hosszúságúak vagy akár fél évtől tizenöt hónapig tartó kezelések is! Ezt a legtöbbek életkörülményei nem teszik lehetővé. Bármekkora is a gond, Te el tudod képzelni, hogy magára hagyd a családod, párod, gyerekeid egy évre vagy hosszabb időre!? Ezért is jött létre a Felépülők zászlóshajó programja, a 28 napos bentlakásos felépülési program. Ez Szőcön található, amely egy falu a Balatontól északra, Veszprémtől nyugatra kb. fél óra autóútra, ahol kiscsoportos (4-6 fő) és egyéni foglalkozások során juthatsz Te vagy hozzátartozód segítséghez. A program egy millió kétszázezer forintba kerül, amely magában foglalja a szállást, étkezést, a benti és külső programokat és az utógondozást is. Akik már próbáltak saját erejükből leállni az alkohol fogyasztásával, és akár el is értek sikereket, legyen az néhány nap, néhány hét, vagy akár hónapok, fél év is, de mégsem sikerült, ez lehet a kulcs a gyógyuláshoz. Ha valaki pedig az alkoholizmus útján előre halad, ez a program segít, hogy ne váljon szabadeséssé a folyamat, a mélypont ne járjon azzal, hogy az ember mindent elveszt, amit fontosnak tart: legyen az a munkája, a barátságai, párkapcsolata, kapcsolat a szüleivel, testvéreivel vagy bármi, amivel felelősséggel tartozik, mert az alkohol megöli mindezt. Ha pedig ennek egyes részei megtörténtek már, sokat elvesztettél Te vagy az ismerősöd, egy ilyen program akkor is segíthet, sok mindent visszafordíthat. Ha pedig remény sincsen, valami végérvényesen elveszett, akkor sem szabad feladni, mert az újrakezdés mindig lehetséges.

Azok a költők, írók, művészek, akik alkoholisták lettek, sokszor érzékeny emberek voltak, akik a külvilág nehézségeit nem tudták alkohol nélkül elviselni, de amit ma már tudunk, hogy mindez egy betegség és hogy van gyógymód, nem szabad elfelejtenünk. A Felépülők 28 napos programja 70-75%-os sikerrel gyógyítja az alkoholizmus nevű betegséget!